donderdag 6 april 2023

Los verdaderos primeros pasos

De echte eerste stappen!

Vanmorgen zijn we echt dan op stap! Het opstaan was een ding, na de lange late avond! De processie konden we bijna aanraken, zo dicht ging deze langs het balkon. Eerst een lange stoet van paarse puntmutsen. Misschien wel 1000 mensen. Volwassen en kinderen. Hele kleintjes, soms in buggy’s. De eerste wagen zagen we na 20 minuten aankomen. Het duurde zeker 45 minuten voordat hij bij ons was. Uitgerekend onder ons balkon was er wisseling van de wacht van de dragers. Het testron gehalte was al een tijdje erg hoog. Er waren wel 60 stoere mannen. In hemdjes met theedoeken en jute rollen in de nek. De oude ploeg mannen omhelsden elkaar en werden ook omhelst door mannen in hele nette pakken met medailles. Ieder zijn rol zullen we maar zeggen. Groot en stoer onder de wagen en slank en klein in het nette pak! Een geweldig gezicht. Op de wagen een geboeide Jezus met twee Romeinse soldaten. Op de tweede wagen een huilende Maria. Op kloppen van een man in pak gaan de dragers, die in rijen van 5 onder de wagen op de knieën liggen, de wagen de lucht in hijsen. Van een knie, tweede knie en daar gaat hij. Stapje voor stapje schuifelen ze op de maat van het muziekkorps vooruit. Bij een bocht moeten de binnenste mannen zich in houden. Bij de buitenste rij moeten ze grotere passen schuifelen. De prachtige muziek, soms hard en soms heel zacht. Zo bijzonder! 
MijnMaatje heeft alles gefilmd. Dus er komen vast wel beelden van. Door dit gebeuren kwamen we laat op bed. 
We willen vroeg vertrekken in verband met de warmte. Dus opstaan is even een ding. Maar om 7 uur lopen we op de glibberige natte straten. Nee geen regen, maar alle straten worden schoongespoten met water. Maar ik denk doordat het al tijden niet geregend heeft, al het sop niet goed wegspoelt. Auto’s maken ook veel geluid met scheurende banden die piepen. 
Maar goed, wij zijn op weg . Mijn knie deed het goed. Ik ben wel zo stijf als een plank. De route zou 22 km zijn. Uiteindelijk doordat we van herberg moesten wisselen staat de teller nu op 28 km. Goed te doen . Zaterdag moeten we 29 km en ik had er een zwaar hoofd in. Maar dat gaat goed komen. 
In de eerste herberg treffen we veel pelgrims. Toch gek, want vandaag maar een pelgrim onderweg ontmoet. 
We koken zelf. Pasta met doperwtjes, geraspte wortel en stukjes paprika. We maken gelijk een portie voor morgen onderweg. Morgen is het Goede Vrijdag. Dan is alles gesloten. De dag erna geen enkel dorp. We zullen het zien. Vaker bij de hand gehad en altijd goed gekomen. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten