zondag 15 mei 2016

De tweeëndertigste dag: Pinksteren in Santiago

Heel bijzonder om met Pinksteren in Santiago te zijn. De stad waar Jacobus naar de opdracht van Jezus met Pinksteren de boodschap van het  evangelie wilde brengen. De opdracht was naar het einde der wereld. En Santiago was naar het einde der wereld in die dagen. Men dacht dat de aarde plat was en van Amerika had men nog nooit gehoord. We stonden vanmorgen om 9.30 uur al in de rij voor de Compostela en voor ons stonden Fransen en Duitsers, achter ons een Fins meisje en een Hongaarse jongen. We zagen nog een Nederlandse vrouw met een Deense man( elkaar gevonden op de Camino). We zagen Japanners en Korianen. Mensen uit Brazilië. Vanmiddag troffen we ook Paul uit Nieuw Zeeland weer. Dat was echt heel bijzonder, want we hadden niets afgesproken en we zaten op een niet voor de hand liggend terras en daar kwam Paul langs wandelen. 
Het is zo bijzonder. Je spreekt niets af en we hebben eigenlijk alle mensen van de laatste weken gezien vandaag.  Behalve de Nederlandse broers. Maar morgen hebben we nog een kans.

Vandaag hebben we uitgeslapen tot 9.00 uur. Heerlijk! Dat heb ik in vier weken niet gedaan. Ik ben een echt avondmens en weet 's avonds niet van stoppen. Tijdens de Camino was vroeg op staan geen probleem, maar 7.00 uur i.p.v.  6.30 uur is voor mij echt een feestje. Het is ook heerlijk dat we twee dagen hebben voordat we naar huis gaan. Vorig jaar kwamen we aan en de volgende dag moesten we gelijk om 6.00 uur naar het vliegveld. De overgang was te groot. We kunnen nu afkicken. 
We staan eerst een half uur in de rij voor het pelgrimsbureau en krijgen dan de Compostela. Ik heb alleen de Compostela, niet de verklaring voor de kilometers.  Door de busetappes zijn deze niet helemaal duidelijk. Ik denk 29 dagen gemiddeld 22 km per dag. 638 km ongeveer.  Daarna koffie gezonken in de Huiskamer voor de Lage Landen. Daar zaten nog meer pelgrims. Erg gezellig en boeiend om alle verhalen te horen. Op het prikbord heb ik een boodschap voor Cor, de man van de opnamen voor Kruispunt,  achtergelaten. 
Daarna waren we net op tijd voor een speciale mis. Deze begon met de prufomo. Wat zij we geluksvogels om de twee keer te zien. De pelgrimsmis vanavond was zonder prufomo, helaas voor de nieuwe pelgrims. Daarna een processie door de kerk. Het lukte me om een foto te maken. 
In het alberge hebben we een broodje gegeten en heeft MijnMaatje alles voor de vliegreis in orde gemaakt. Hij presteerde het zelfs om te printen met de printer fan het hostel met zijn telefoon. De dames van de balie waren perplex. 

Het lukte me om weer een ring te vinden voor mijn verzameling. Met twee schelpen zelfs. Ben er blij mee. Heb nog weer gezocht naar een ring met een Amethist, maar dat lukte helemaal niet. 

Vanavond nog een rondleiding gehad van de Duitse Pilgerferein rond de kathedraal. Dit was erg leuk. Je ziet dan zaken die me nog niet eerder waren opgevallen. In alle kathedralen gaat het altijd om verbeeldingen van hemel en hel. Alleen de kathedraal in Santiago heeft alleen verbeeldingen over de hemel. Deze heeft de lijn van het positieve en het bemoedigende van het geloof. Boven een kerkdeur staat Adam even groot als God afgebeeld. De mens geschapen naar Zijn beeld. Aan de andere kant Eva. Maar God kijkt haar liefdevol recht in de ogen, ondanks de verleiding van haar in de tuin. Althans de uitleg van de gids. Je ziet en hoort zo meer dan als je zelf om de kathedraal loopt. 

Tot slot hebben we gegeten met allerlei mensen die we tijdens de Camino hebben ontmoet. Het leuke was dat er mensen waren die elkaar ook weer kenden, maar niet wisten dat wij deze ook weer ergens hadden gezien. Een vrolijke avond met een verdrietig tintje. Gezellig om zo samen te zijn met gelijk gestemden, maar jammer dat het voor het laatst is. 

De rij in het Pelgrimsbureau.

De processie

De ringHet beeld van Jacobus boven de Heilige Poort

2 opmerkingen:

  1. Nog een rustige laatste dag, geniet ervan. Hier heeft de regen de ergste pollen neer doen slaan, maar tjonge wat hebben we een last gehad afgelopen week. Je zou eigenlijk nog 2 weken weg moeten blijven. Groeten Trix

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Trix

    Misschien valt het in de Achteerhoek mee.......
    Groetjes......

    BeantwoordenVerwijderen