vrijdag 22 april 2022

Camino Anders dan anders III Dag 8 Uitgesteld geluk...

De Gelukskalender laat het weer even afweten. De spreuk is te ingewikkeld. Gaat over feedback en zo. Dan moet ik te veel aan mijn werk denken. Dat doen we maar niet. Nu er geen beperkingen zijn n verband met Corona zie je hier overal weer aanplakbiljetten met activiteiten. Op 4 mei is er iets in de kerk van Witmarsum, bijvoorbeeld. Vandaag zagen we overal posters met "Uitgesteld geluk". Iets in Leeuwarden of zo. Thuis gekomen zoek ik het natuurlijk op. En wat is het... super leuk. 100 avonden kun je hier ergens op een paradijselijk plekje luisteren naar een verhaal. En het project heeft"Uitgesteld geluik!"Wat een gelukje voor ons. Leuk om aan mee te doen!

"Vijftien professionele vertellers lezen deze verhalen voor. In de tuin bij de Friezen thuis, op volkstuincomplexen, in tuinen van staten en stinzen, in pluk- en theetuinen en op festivals. In het Nederlands, in het Frysk of in het Engels.
Inspiratiebron is het veertiende-eeuwse meesterwerk van de Italiaanse dichter en geleerde Boccaccio: de Decamerone. Een verzameling van honderd verhalen, in tien dagen verteld door tien jonge mensen, op de vlucht voor de pest."

We zoeken uit of we ook niet een keer ergens kunnen aansluiten.

Het zou vandaag een rustig relaxt dagje worden. Ik had/heb last van mijn knie. Ik heb het opgezocht. Hypochonder die ik ben, zag me al zo langzamerhand voor een nieuwe knie gaan. Maar hij is niet dik en warm, de voorkant is niet gevoelig. Ik heb niet echt last als ik beweeg of lig. Maar zeurt gewoon en soms niet.  Het is een runnersknie, denk ik, maar op de plek van het osgood schlatter syndroom. Rustig aan bewegen is goed. Maar niet te veel belasting. Ik baal er wel een beetje van. Heb ik net mijn "soleus" (spier tussen scheenbeen/bot en kuitboot)  weer op orde, na jaren en jaren gevoelig en pijnlijk. Met verschillende knobbels op wisselende plekken, op achteraf een spier. Na 2 massages en oefeningen bij en van de fysio is het over. Vandaag dus geen hardlopen en niet wandelen. Rustig fietsen kan wel, vond ik. 

We vertrekken in alle vroegte op de fiets van de wind af richting Bolsward. 9 Km, een mooi ritje met zijwind. Wat een prachtige stad. We zijn hier nu al weer 3 jaar geleden ons Fries avontuur begonnen. Met winterjassen aan en mijn buff op, toen.  Kale bomen en ijs op de velden. Maar dat is nu heel anders. Ik fiets in mijn zomerjas en we zitten op de trappen bij de stadsgracht in Bolsward op de grond voor ons yoghurtje. In het zonnetje en de eenden komen kijken of er een restje brood is. 

Er is geen museum van de museumjaarkaart. We gaan dan maar voor de stadswandeling. 2,5 Km moet kunnen. Een prachtig stadje met grachten, popperige huisjes.... mooi. Bij de Syriër halen we een grote pot gember en 2 stukjes baklava voor bij de koffie.  Mierzoet en niet passend in onze leefstijl, maar vooruit. Bij de fietsen bij de trappen bij de grachten drinken we een kopje koffie en genieten van de baklava.... yum, yum. 

Dan on plaats van een museum gewoon een Kringloopwinkels bezoeken. De een is prachtig en we vinden er van alles wat we net nodig zijn of wat ons toe valt. Een boek van Dietrich Bonhoeffer. Deze man achtervolgd ons de afgelopen maanden steeds. Of een lied, dan een tekst, dan een toneelstuk.. en nu een boek! MijnMaatje is blij! En ik daarom ook! De tweede kringloopwinkel was, ja hoe zal ik dat nu eens schrijven.... Geen nette beschrijving voor te vinden  maar het was mij zelfs te gortig!

We vervolgen dan onze rit naar Franeker. Ik heb een To Good To Go groente pakket bemachtig bij de Lidl. Ik vind dit zo leuk. Het is een pakket voor 3 euro met groente en fruit waar wat mee is en wat snel op moet. het leuke vind ik dat er verschillende dingen in zitten en je dan weer moet bedenken hoe je dit weer kunt gebruiken. Koken a la herberg zullen we maar zeggen. Thuis hebben we nog een restant bloemkool en ik heb een voorraad bloemkoolbladeren of u tegen te zeggen en ik heb nog het kookvocht van de kikkererwten. Ik kan er bijna niet tegen aan bedenken. Thuis heb ik allerlei bakjes en potten om dingen te bewaren, maar dat heb ik hier niet.

Na de lunch gaan onderweg gaan we weer verder richting Franeker. We boksen tegen een stevige wind noordoosten wind op. Laverend over de Slachtedijk. Dus soms pal in de wind, dan een beetje in de wind, dan weer in de rug. Zo slingeren we richting Franeker. Omdat ik hard en stevig kan trappen, krijg ik steeds de vermaning van MijnMaatje: "Licht fietsen en peddelen, lieve schat! " We gaan immers voor een rustdag vandaag.  Ik begin twijfels te krijgen bij de rustdag. 9 Km naar Bolsward, stadswandeling, nu 17 naar Franeker en dan weer 12 km, wel van de wind,  af richting huis.....

Bij de Lidl krijgen we een prachtig pakket: sla, tomaatjes, avocado, bosuitjes, net sinaasappelen, kastanje champignons en 10!!!! dikke preien. We hebben net een week bloemkool achter de rug. De komende week is het prei wat de klok slaat! Wat gaan we daar weer van maken?  We doen ook de boodschappen en met 4 volle fietstassen fietsen we van de wind af richting appartement. 

Thuis zitten we nog even in het zonnetje. Met een broodje met vega kaas. Nog nooit gehad, maar in de aanbieding bij de Lidl. En lekker. We dimdammen wel een tijdje of we kaas zouden missen als we helemaal vega gaan. MijnMaatje zegt op mijn opmerking, dat ik dan af en toe vega kaas zou willen hebben (Een volkoren broodje met kaas, vind ik lekkerder dan gebak!), dat het hem ook lukt om zonder alcohol te leven. Dus kaas moet toch zeker kunnen....  En zou je niet gewoon anders moeten eten, in plaats van producten te eten die ergens op lijken... Om iets of vlees te laten lijken, worden ingrediënten ook flink bewerkt en moet je dan willen? 

 We kijken uit op het tentje van een mannelijke camping gast. Een aardig, maar wonderlijk gast. Hij slaapt alleen onder een over kapping. Zijn tent heeft geen binnentent. Hoewel we hier in het appartement de vloerverwarming op 17 graden hebben, anders hebben we het gevoel na 40 dagen, zonder kachel, dat we gekookt worden, lijkt het me toe dat  's nachts in de koude wind zo op de grond wel afzien is...

Ik proef intens gelukkig NU van mijn volkoren broodje met kaas, zonder last van mijn knie en MijnMaatje is zeer gelukkig NU met het boek van Bonhoeffer, die hij in de kringloop vond.

Baklava van de Syriesche winkel

Stadhuis Bolsward

Geen paard in de gang, maar een paard in de kerk

Een van de 11 fonteinen


Mijn habit tracker van deze dag:

Genoeg water gedronken: 👎
Ochtend beweging: 👍 gelijk gefietst  9 km
Ademoefeningen: 👎
EFT oefening: 👎 0 x
Beweging : 12000
Antal uur 250 stappen gezet: 13😏, maar batterij was leeg anders 14
Waar ben je blij mee: het groente pakket
Wat kan beter: ?? ik heb qua leefstijl wat steekjes laten vallen vandaag....
Diner: bloemkool  met pindasaus en rijst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten