woensdag 14 september 2016

De twaalfde dag

Wat was het warm vannacht. Onze koele slaapzalen was vannacht erg warm. Normaal is het er heerlijk koel en kun je lekker onder je dekbed slapen. Nu warm.....
Vanmorgen hadden we geen pelgrim en konden we uitslapen dus rond een uur of half negen zaten we pas aan het ontbijt. Het aftellen tot zaterdag begint. We maken een lijstje van wat er allemaal moet gebeuren of wat mee moet naar huis. De reis naar huis is best wel lang. De heenreis hebben we er 12 uur over gedaan. We willen nu proberen nu via Trier naar Euskirchen  en daar naar Keulen.
Vrijdag willen we de herberg poetsen en dan zaterdag morgen vroeg naar huis.

Vandaag echter genieten we nog weer een heerlijke dag in de herberg. Yvonne en ik beginnen met het controleren van de wijnranken. De druiven waren toen we kwamen nog erg klein. Je kon nog niet goed zien aan welke struik wat kwam of niet kwam. We moeten alle ranken na lopen en kijken waar wat aan zit. Zit er niets aan, dan komt er een kaartje aan de struik en gaat deze straks gerooid worden. Het blijkt een eenvoudig klusje te zijn. Per rij zien we of de ranken goed zien. Bij 5 rijen is geen druif te zien. Aan 3 rijen groeien een paar trosjes. En aan de rest groeien behoorlijk wat trosjes. Ze zijn deze anderhalve week flink gegroeid. Als dat nog een paar weken zo door gaat, groeien ze nog flink door.

Daarna gaat Yvonne sausen, Etty gaat verven en ik hark het blad. Er meldt zich een pelgrim. Dat betekent dat we serieus moeten koken. We besluiten om een uiensoepen met een broodje te maken, snijbiet met kaassaus, pasta, salade en een suikervrije bramentaart. 
Dat betekent dat we nieuwe partij bramen moeten plukken. Dat is geen probleem. Deze groeien hier in overvloed. De zon verdwijnt en we wandelen het pad de heuvel af. In een ommezien hebben we weer drie zakken vol.  Voor een taart vanavond las toetje en morgen voor een salade. Het wordt een heerlijk diner. 
De pelgrim blijkt een Belg te zien die op de fiets naar Santiago gaat. Hij heeft vorig jaar de westelijke route gedaan en doet oostelijke route. Deze is heel wat zwaarder dan de westelijke. Hij heeft nu acht dagen gedaan en heeft nog 3 weken voor de boeg. Het lijkt mij ook wel wat. Op de fiets is het vast niet zo warm als lopend.

Inmiddels is het hier wel het weer, het onweert en het regent, dat is voor de tuin erg goed. Deze kan wel een bui gebruiken. We horen het in de schoorsteen druppen, maar zien regens water.
We hopen maar dat het mee valt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten