woensdag 7 september 2016

De vijfde dag

Wat een dag, vandaag. maar we hebben het gered! We kunnen trots zijn op ons zelf.maar wat was het buffelen. Vanmorgen eerst een rondje door het huis om voor alle pelgrims een plek te creëren. We stonden al om 8 uur op de zolder om nog een bd te zoeken. We hadden 14 geboekte pelgrims. En natuurlijk verscheen vanmiddag nog een ongeboekte pelgrim. Uiteindelijk zaten we met 18 mensen aan tafel.

Maar voordat het zover was. In de herberg hebben ze nu i.v.m. De bedbugs het beleid dat iedereen een laken en dekbed heeft. Dat betekent dat er 14 bedden opgemaakt moesten worden.
Op de slaapzaal van 6 hebben we een extra bed gezet. Daar hebben we de vriendinnengroep van 7 dames ontvangen. Vervolgens een extra matras op de grond bij een twee persoonskamer. 

Vanmorgen heb ik 4 matrashoezen afgemaakt en nog een extra gemaakt voor een noodmatras. Deze kwam dus ook nog van pas. Voor de onverwachte gast hebben we op de overloop nog een bed bijgelegd. Etty en Yvonne hebben op spinwebben gejaagd. Verder alle ramen, lampen en spiegels extra gepoetst. Dat had nog wat voeten in de aarde, want we konden de spiritus niet vinden. Toen maar een scheut wodka in het water gedaan. Dat is er genoeg in de herberg i.v.m. het maken van likeur van de bessen uit de tuin. ( grapje) Maar rond 14.30 uur blonk de herberg ons tegemoet. 
Tijd voor een lunch en een lange síesta in het zonnetje.

De vriendinnengroep die kwam, waren helemaal munt van de hitte. Onder de boom in de tuin met verschillende kannen water kwamen ze weer wat bij. Ze waren helemaal verrukt van de slaapzaal. Het zag er ook prachtig uit.

In verband met de grote hoeveelheid mensen hebben we gekozen voor een veilig menu: kerriessoep, rijst, tomatenprutje, salade, zoetzuur uit de weck,  2 gróentetaarten en een bramentoetje. We hebben altijd nog thee na en daar heb ik de osawacake nog bij geserveerd. Het was een hele klus, maar het lukte allemaal goed en de mensen hebben heerlijke gegeten.

Logistiek moet je even góed nadenken hoe je alles snel en goed op tafel krijgt en ook niet onbelangrijk hoe je alles weer zo snel mogelijk afgewassen krijgt met de hand. 
We hadden alles van te voren klaargezet en extra water voor het spoelen klaar staan. 

Omdat de groep zo groot was hebben we buiten gegeten en dat was prachtig. Het was een schitterende avond. Mensen waren vriendelijk en behulpzaam. Een gemêleerd gezelschap van vrouwen en mannen, ouderen en jongeren.

Een pelgrim was vorig jaar ook in de herberg toen wij er warm.  Hij was toen net gestart  in Verzelay en vandaar uit naar Rome gelopen. En toen weer terug en dan weer naar Santiago en vervolgens weer naar hier. En morgen naar Vezelay en dat is dan zijn laatste pelgrimspag. Heel bijzonder.

Morgen hoeven we geen rijst te koken, want dat hebben we genoeg. Van het overgebleven stokbrood maken we morgenavond wentelteefjes. Met een bolletje ijs een lekker toetje!
De soep was schoon op. Dus ook de hoeveelheden verder goed ingeschat.

Maar veel pelgrims vandaag betekent morgenvroeg ook veel pelgrims bij het ontbijt. En de vriendinnengroep wil ook nog graag een picknick mee. Dus die moeten we morgenvroeg dan ook nog maken.
En natuurlijk 15 lakens, handdoeken, onderlakens en slopen. Het is maar goed dat ze morgen goed weer voorspellen, want we hebben niet nog een verschoning voor 15 bedden. Er komen morgen weer 10 mensen. O, ja er is een droger! Helemaal vergeten.

Het is genoeg voor vandaag, wat een dag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten