donderdag 13 april 2023

Es bueno? Is het goed?

Een herberg met maar een el baño, is onhandig. Zeker als de “el baño” een douche en wc heeft. Welke pelgrim gaat er dan douchen in de ochtend ? Terwijl er 12 “man” op rij staan te wachten voor het toilet en het vullen van de waterfles. 
We kleden ons gauw aan, pakken de spullen uit de koelkast, stoppen de rugzakken  vol en gaan bij het eerste de beste restaurant naar binnen voor een kop koffie, water en een toilet. 
Ik vraag in mijn beste Spaans ”  cuando dos café.”  De man kijkt me vreemd aan. Blijk ik te vragen: waneer komt de koffie. We moeten toch zinnetjes die we vaak gebruiken beter paraat hebben. We gaan ze vanavond op zoeken, op schrijven en leren. 

Ik begrijp dat de koffie €2,60 kost. Ik leg dit klaar op de bar. Wil dan vragen: Is het goed zo?  Dat zinnetje weet ik nu net niet! Maar die ga ik leren! Direct! Gebruiken we te vaak!!
Door al het gedoe zijn we pas om pas 7.45 uur onderweg! We lopen de zon tegemoet,  maar het is koud! Tot aan de herberg heb ik mijn buff op en handschoenen aan! 
Maar dat geeft niets, want het is gewoon heerlijk lopen. De route is prachtig! Langs glooiende velden met prille uitlopende wijnranken en grijze doffe olijfbomen. De grond is bruin. De lucht helder blauw!
Mijn knie geeft wat problemen. Maar het is te doen. Voor het eerst neem ik paracetamol tijdens het lopen. Dan gaat het weer als een tierelier! 
Af en toe herinner ik me flarden van de eerste keer! Maar meeste dingen echt niet. Bijzonder! We denken dat je geuren beter onthoud dan 1000km plaatjes. 
De geur van wierook uit de gang van de herberg. De geur van sinaasappelbloesem, zeer specifiek. De geur van lavendel, de ouderwetse wc blokjes, gootsteenputjes, zweetsokken, savion de Marseille zeep, MijnMaatje, de geur van baby’s. 
Misschien zijn er minder geuren dan beelden? 
Dan is het dorpje Villafranca de los Barros is zicht! Een prachtig Spaans wit stadje! 
De herberg is een oud Spaans stadshuis. Alle vloeren betegeld. 3 hoog. Prachtige oude badkamers. Hoge slaapkamers. We slapen met  6 mensen in een kamer. Je moet je douchen in een bad. Dat uitstappen is dan weer een dingetje. 
Maar niet te veel gezeurd. Er is een keuken! We drinken uitgebreid koffie en thee. Zitten op een piepklein balkonnetje en koesteren ons in de late middagzon. Maken we ons druk over een kraan en zo! Er zijn veel plaatsen waar mensen het beduidend slechter hebben! Wat een dankbaarheid dat we dit zo mogen doen!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten