donderdag 22 juni 2023

Dag Elf kruisbessen en andere zaken

 Klussen

Weer 20 sla planten en 10 tomaten planten geplant

De was

1,5 kilo bessen geplukt en verwerkt


Menú

Tomatensoep 

Pasta met 2 salades

Toetje met appelcompote


We werden net verwend met een prachtige bos met geschikte veldbloemen!!! Gemaakt door pelgrim Sebastiaan. Hij is steward bij de Franse KLM en praat een woordje Nederlands. Hij wil  “change his live” en is op zoek naar een huis in deze buurt. 

Een vriendelijke amable man. Hij maakt voor elke kerk zo’n boeket! 

We zaten aan tafel met twee oudere Franse mannen. Een Amerikaans meisje, een Duits / Pools meisje en Sebas! Het Amerikaanse meisje is Nanny en is 3 maanden vrij omdat haar gezin (de ouders zijn professoren op een universiteit) drie maanden op vakantie is. 

Het Duits meisje is installatie ingenieur bij een grote fabriek. Stuk voor stuk boeiende mensen en het tafel gesprek is dan ook zeer geanimeerd! Sebas speelt een verbindende functie, want hij spreekt Frans Engels en een beetje Nederlands.

We beheren nu Yvonne er niet is de telefoon! Best wel een klus! Maar Etty zet de telefoon op mee luisteren en ik zet gauw de Translator aan! 

Dan komen we er prima uit!  Wat fijn dat er zo’n app is ! 

We zijn in de ochtend druk met de bedden, de was en het ontbijt! Dan planten we nog weer 16 sla planten en 9 tomatenplantjes! Dat lijkt niks, maar dat is hier met de harde grond een ding. We liggen na 2 uur op apengapen! In de zon en gedoe met spitten! We trakteren ons op een pauze met lunch! 

Ik brei mijn sokken af! Ze zijn op een klein foutje na super gelukt! 

Dan gaan we nog even 1,5 kilo bessen plukken! Ook dat lijkt niks, maar met kleine bessen en takken met doorns een ding. Maar bovendien weer in de zon!  Bessen is een gedoetje. De rode bessen worden geritst en bij de kruisbessen moeten de kontjes en de steeltjes worden verwijderd. Dan nog in elke bes een prik! Anders gaan ze open bij het inmaken! 

Na 2,5 uur (!!!) zijn er 4 potten kruisbessen klaar en 3 potten rode bessen. Jeugdsentimenten! Thuis deden we het ook! Zie de foto die mijn zusje stuurde! Ik ben de oudste! 


Dan komen de eerste pelgrims al weer! De dagen vliegen zo!  We drinken wat met hun en dan is het alweer koken geblazen! Om zes uur gaan we even zitten! Ik sta te tollen op mijn benen! De warmte, het lopen( om 13.00 uur al 12000 stappen, alleen van het lopen naar de tuin en de waslijn), het staan! 

Eindelijk om 21.00 uur is de vaat aan de kant, de stempels getekend en de spullen voor het ontbijt klaargezet! 

Dan krijgen we het boeket! Zo prachtig! Met mooie recensies in het gastenboek over de maaltijd, kunnen we terug zien op een fijne dag! 

De elfde dag! 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten