woensdag 15 mei 2019

MijnMaatje aan het woord....

Gastblog van MijnMaatje

Dit jaar de hele tijd mijn medepelgrim geweest! Dank je wel voor deze bijzondere tijd! 

Nog 20 km en dan is het doel bereikt: Santiago de Compostela. We zijn dan 2 van de 330.000 pelgrims die jaarlijks een Compostela( getuigschrift) ontvangen. Het vreemde is dat er op dit moment op geen enkele manier aandacht wordt besteed aan dit het feit dat het bijna voorbij is. Geen grote borden met aankondigingen,geen grote horden pelgrims die de laatste 100 km lopen en geen zenuwachtige taferelen over het vinden van een kamer. Op de Camino Via dek plata is en blijft het relatief rustig. Een dag lopen zonder andere pelgrims te zien is zelfs tot op de allerlaatste dag heel normaal. De schok zullen we morgenmiddag wel krijgen als we het centrale plein voor de kathedraal oplopen. Alle wegen komen er samen en de pelgrims doe de Frances hebben gelopen zullen een belangrijk bijdrage leveren. We zijn benieuwd. Zo vlak voor het bereiken van het doel staan niet alle gezichten positief te glimmen. Een hele Via del plata duurt 6 weken. 42 dagen ben je onderweg en laat je je oude leven even achter. Er zijn bijzondere ontmoetingen, rumoerige nachten, snurkende buurvrouwen, zere voeten, dikke blaren, scheenbeen ontstekingen, koude en warme herbergen, soms geen plaats om te slapen of lange middagen. Geen dag is hetzelfde hoewel eten,slapen en lopen de kernonderdelen zijn. Je spullen op de rug, goede schoenen aan je voeten, een goede cape als het regent en op tijd een koffie is genoeg.
En dan weet je dat het eindigt. Maandag weer aan het werk of wellicht toch nog enkele dagen om even bij te komen en te reflecteren. Er is zoveel gebeurd. Hoe richt ik mijn eigen leven in? Wat heeft de weg mij gegeven? Thema's als toeval, keuzes maken, delen, rechtdoen, barmhartigheid en liefde en bezit zijn de revue gepasseerd.
We hebben ze samen in de stille ochtenduren besproken en hebben gemerkt dat het tijd kost om los te komen van de dagelijkse thuisbeslommeringen. Lichaam en geest hebben de tijd nodig om het nieuwe regime te verwerken. Een bijkomende rol speelt daarbij de smartphone. De toegang tot de wereld en het thuisfront blijft intact. De route is tot op de meter beschikbaar en de pushberichten blijven binnenkomen. Zo goed als alle pelgrims hebben hun smartphone meegenomen. Naast het routeboekje wel het meest gebruikte' bezit'. We bespreken en overdenken ook dit thema. Persoonlijk heb ik een duidelijke scheiding gemaakt tussen werk en privé. Ik gebruik de film- en fotoapparatuur het meest, maar blijf ook actief op Facebook en Instagram. Het maakt het gemakkelijker, maar ook minder avontuurlijk. Google translate en booking.com zijn uitermate handig, maat intussen lukt het ons ook om met een telefoontje een bed te bespreken.
Het is nu nog te vroeg om volledige te reflecteren
See you in Santiago ( morgen)1 opmerking:

  1. "mijnmaatje"schrijft de blog vandaag! Ook leuk, in geheel andere stijl!
    en wat zien jullie beiden er zeer goed ui op de foto's! Gezond en slank!
    genoten van de prachige verhalen, iedere dag bijna weer..
    Morgen mooie aankomst gewenst! Geniet van de laatste "Buen Camino"!

    BeantwoordenVerwijderen