vrijdag 16 september 2022
Herbergieren Dag 15 Het einde in zicht...
donderdag 15 september 2022
Herbergieren Dag 14 Buffelen XXL
woensdag 14 september 2022
Herbergieren Dag 13 Weer thuis in de herberg
Na een dagje Vezelay met MjjnMaatje met een nachtje tent ben ik weer thuis in de herberg. De nacht was we even een dingetje. Mensen die ons volgen weten inmiddels dat onze tent het heeft begeven. Daarom is MijnMaatje op pad met een klein geleend tentje. Prima voor hem alleen, maar voor met z'n tweeën, wel even een ding. Het was warm, heel warm....... We lagen om 20.30 uur in de tent. Het begon ook te regenen. Om 23.45 word ik badend in het zweet wakker. Met mijn neus tegen het doek. Het is droog en ik ga even afkoelen buiten. Het tentje is klein en met twee volwassen mensen is de zuurstof zo op.
Maar ik val weer in slaap en wordt precies om 6.15 uur wakker. Net op tijd om nog lopend naar de mis te kunnen. De laude is door de week om 7.00 uur. In het donker lopen we op het stille veld. De weg van de camping naar het stadje is erg donker, daarom lopen we door het veld. Ook daar is het donker, maar zijn er geen auto's. Maar wel een steile weg met stenen. Loopt niet makkelijk. Dan nog de berg op naar de kathedraal. Het is weer genieten van de zang van de nonnen. Zo prachtig!
Dan ga ik weer nar huis in de auto en Mijnmaatje komt op de fiets. Dat is nog wel een dingetje. Het waait giga en het is berg op en berg af.
Thuis doe ik samen met Yvonne de plafondramen. Die zijn me toch een partijtje vies. Je hebt dan wel er van je werk. 's Middags gaan Etty en Yvonne voor een ommetje. Ik doe de was en MijnMaatje doet zijn spullen. Het zijn vandaag allemaal Nederlanders. 4 Fietsers en 3 lopers. Dan moeten we buffelen voor het diner. Als alles verloopt zoals in het boek staat hebben wij er dan 76 gehad. Zoveel hebben we er nog nooit gehad. Maar dat betekent hard werken. Geen probleem, we doen het graag. Na het eten krijgen we een applausje. Dat is toch super leuk!
dinsdag 13 september 2022
Herbergieren Dag 12 Dagje Vezelay
maandag 12 september 2022
Herbergieren Dag 11 De tweede vendange en hoe!!!!
zondag 11 september 2022
Herbergieren Dag 10 Zondag: de echte rustdag
zaterdag 10 september 2022
Herbergieren Dag 9 Een onverwachte rustdag
Een onverwachte rustdag.... de druivenpluk is uitgesteld! De druiven hebben nog niet het suikergehalte dat gewenst is. Net zo als een diabetische patiënt. Je prikt in de druif en een meter bepaald het suiker gehalte. Dat moet 12 zijn en is nu nog 11,1. Te laag. We hebben een dag respijt. Fijn hoor! Mijn billen doen ongelooflijke pijn! Ik heb in maanden niet zo'n spierpijn gehad.
We moeten boodschappen doen, want al het brood is op. Ook de wortels en de uien. Dat is hier toch het basis gebeuren. We eten de restjes van de maaltijden en bedenken een nieuw menu voor vanavond voor de 4 nieuwe pelgrims. We hebben nu nog geen dag zonder gezeten. Morgen is het boek nog leeg, maar dat zegt niets....
Vanmiddag doen we afgezien van de dagelijkse klussen, niet zo veel. We moeten even een time out hebben. Alleen het koken, eten en afruimen en afwassen duurt van 16.30 uur tot 21.00 uur. Afhankelijk van de groep, is het meer of minder intensief.
Ik maak een paar potten vijgenjam en Yvonne maakt 4 potten peertjes in. Het menu is courgette soep met roomkaas, aardappels met kerriekoolschotel met kikkererwten en een heerlijke groente taart. Als toetje eten we brokken lange vingers met likeur, curstardpudding en appeltjes met rozijnen. Het is fris buiten en we kokerellen bij toerbeurt, want om de beurt nemen we een power nap.
Er komt een vroege pelgrim. Hij komt vanaf Jean Paid du Port. Dus de omgekeerde volgorde. Hij had en korte route, want hij komt uit Corbigney. Om 12.00 uur staat hij er al. Hij moet 22 september in België zijn, want dan wordt zijn zoon vijftig. Hij heeft nu geen huis en gaat als hij terug is celibatair leven. We begrijpen het niet goed. Is het een monnik die uittreed. Of is hij gescheiden??? Ik begrijp het niet. De man spreekt Frans en een paar zinnen Nederlands. Maar ook mijn collega herbergiers begrijpen het het niet.
We zitten met een gemêleerd gezelschap aan tafel. De Belgische meneer, Nederlandse dame die vanaf huis loopt, een Frase Algerijn, en een jonge Franse meid. Ook dat is weer een special geval. Ze op pad gegaan, maar niet goed voorbereidt. Ze kan de afstanden niet lopen en heeft maar 5 dagen. Ze is te moe om te bepalen wat ze wil. Ze komt 10 minuten voor het eten pas aan. We besluiten te gaan eten en morgen maar eens te bepalen was ze kan doen.
Ik stop. Ik weet niet of ik foto's heb, maar anders plaats ik deze morgen.
vrijdag 9 september 2022
Herbergieren Dag 8 Proost op de Vendange
Vanochtend stond ik om 6.15 uur weer naast mijn bed. De Japanse meneer wilde graag om 6.30 uur ontbijt. En dat kan natuurlijk. we waren vergeten om de wekker te zetten en af te spreken wie het ontbijt zou verzorgen. Toevallig was ik wakker en zag bij de anderen geen beweging. Mijn vendange kleren lagen nog net zo voor mijn bed als ik ze had uit getrokken. Ik neem alles onder de arm en ren naar beneden om koffie te zetten en brood te snijden. Ik ben net om 6.30 uur klaar. Kleed me gauw in de keuken aan en sta stralende de man te woord. Als hij aan de ontbijt tafel zit onder Gregoriaanse klanken ren ik naar boven om zijn bed weer op te maken voor de volgende pelgrim. Met militaire precisie heeft hij alles achter gelaten. Ik kan zou het bed op maken. Haal ook even de vuilnisbak leeg en voor het oog is de slaapzaal netjes. De Franse dame heeft ook keurig haar was al buiten de deur staan en ik kan haar bed ook op maken. We hebben dan voor 7 pelgrims weer een fris bed. Bij de wijngaard staat alles al weer klaar. De emmers voor de druiven, de scherpe scharen, de verzamel bakken. Vandaag moeten we er 50 vullen. Zoveel kan er in een persing. Het zijn nu lange rijen en we doen er zeker 45 minuten over. Ik kan er beter tegen dan gisteren. Het gebukt staan is geen probleem. Na een uur kan ik echter niet meer recht op komen. Ik blijf gewoon gebukt staan en schuif mijn emmer onder de ranken door naar de mannen naast me die hem legen. Het is een uitdaging om weer rechtop te komen. Moet er gewoon bij nadenken. Als ik een paar meter loop gaat het, maar ik moet er niet aan denken om dit weken te doen. Er zijn mensen die beginnen in begin juli in het zuiden en werken van wijngaard tot wijngaard door tot dat ze in de Ardennen zijn. MijnMaatje zit momenteel op een camping met 500 Roemenen die daar druivenplukken. Je moet voor 6 uur gedoucht hebben anders beland je in een zwijnen stal. De camping had een papier waar het verhaal op stond.
Na een dag worden de Franse jongens wat opener. De ene is een polyviante, de loopjongen van Martin, de andere is ambulance broeder en de derde is de zoon van een andere wijnboer. Ze spreken redelijk Engels. Nu wordt het leuk en krijgen we een inkijkje in hun bestaan. De ambulance jongen neemt vrij om te helpen. Voor de andere is het gewoon hun "job". Kristel de muzikante verdient wat bij. En er zijn 2 gepensioneerde mannen die gewoon net als wij helpen. De grappen vliegen in het rond. Rond een uur zijn de 50 bakken voor en rijdt iedereen naar de schuur in de stad. Het rijden over deze landweggetjes is zelfs voor mij, met een ijzeren maag een opgave. Bij de schuur aangekomen worden met ceremoniële handelingen de laatste bakken gelegd en wordt er getoost op de "Vendange". Bijzonder, het is wijn van druiven die we twee jaar geleden hebben geplukt . Als vrijwilligers krijgen we een doos wijn. We worden uitgenodigd voor de lunch bij de wijnboer thuis. Heerlijk. Couscous, met salade en lasagne. De lasagne is voornamelijk gehakt. Je moet hier geen vegetariër zijn, want de hoeveelheden vlees zijn giga. Geen wonder dat voor Fransen de herberg een bijzonderheid is met alleen een vega menu.
Na de heerlijke lunch gaan we richting huis. We moeten langs de Marie in Anthien voor vuilniszakken. Interessant om een een gemeentehuis van binnen te zien. Nu stelt het niet zoveel voor, maar Anthien heeft maar paar 100 inwoners. Het is een lokaal van een oude school. Als we zeggen L'Esprite du Chemin krijgen we 6 rollen mee. Sinds dit jaar hebben ze hetzelfde systeem als in Nederland. Het vorige systeem hebben we nooit begrepen. Elke keer keken de herbergeigenaars de zaken na, want ze kregen regelmatig een boete.
In de herberg zitten we even een poosje bij te komen. Dan moeten we de handen weer laten wapperen. De eerste pelgrims arriveren. Ik spring even onder de douche voor de pelgrims boven komen. Dan begint de uitdaging. We hebben restjes soep en nasi. We maken overal wat bij en we krijgen een staande ovatie van de mannelijke pelgrims. Dat hoeft natuurlijk ook niet weer.
Morgen hebben we nog een keer een Vendange. Nu bij ons thuis. Hoe het zal gaan? Geen idee, we zullen het zien. Wat ik wel weet is dat we de druiven met de voeten gaan persen. Maar misschien is dit wel een grapje.
donderdag 8 september 2022
Herbergieren Dag 7 Vendange
Een korte blog vandaag. Het was een zware dag. Om half zeven uur op en in de auto richting Vezelay. We hebben druiven geplukt. In de ochtend stralend weer. 's Middags regen en warm met zware schoenen van de klei. Ook nog schuin de helling op. Wat een klus. Maar super gezellig.
We worden ontvangen door de boer met 2 zoenen op de wangen. De mannen krijgen een hand. Ik bloos er van. De wijnboer is een prachtige jonge man met mooie pet. Hij is erg trots op zijn oogst. In een auto van een van de buren gaan we naar de wijngaard. We mogen niet met mijn auto. De weg is te slecht voor mijn auto.
Er was ook een vrouw die klarinet speelt in een orkest. Ze heeft nu 3 maanden vakantie en plukt dan druiven. Een gevaarlijke bezigheid voor iemand die de kost verdient met zijn vingers. Verder een jonge, student uit Normandië, heeft ook vrijwilligerswerk gedaan in Libanon. Verder allerlei buren die elkaar bij de vendange helpen.
Het begint al goed. Koffie met een croissant. Dan buffelen met de druiven. 10 uur koffie met een croissant. Weer buffelen. De druiven hangen laag. Ik sta de hele dag krom. Dat gaat prima. Alleen weer omhoog komen lukt dan haast niet. Ik moet een emmer over de druivenrij tillen om in de bak te gooien. Nou, de crossfit is er niks bij. Soms zit ik ook een poos en schuif op mijn billen omhoog. Je kunt je voorstellen hoe we er uit zien. Na de regen 's middag is zitten geen optie meer. Onder de schoenen komt bij elke stap een laag klei er bij. Met met letterlijke zware stappen klauteren we omhoog. Ik krijg steeds meer bewondering voor de vrouw die dit een heel seizoen doet. Het is een klus.
De schaartjes zijn erg scherp. Je kunt een er een vinger mee afknippen. Dat gebeurde dus ook bijna. Ik heb een fikse snee. De jonge pakte druiven en kneep ze boven de snee uit. "Desinfectie" zei hij. Het bloeden stopt gauw en ik ben snel weer aan de gang.
Tussen de middag komt de vrouw van de boer met een heerlijke lunch. Ik smul en tegen mijn gewoonte in neem ik ham en pastei. Heerlijk. En wijn. Niet veel. Na een half glas word ik wiebelig op de benen. De boerin sluipt af met koffie en cake. ook heerlijk. Ik laat me even gaan en smul van alles.
Rond vier uur gaan we naar huis. We zijn Vezelay nog niet uit of ik slaap en word wakker bij de herberg. Ik mag als eerste onder de douche. We hebben ook nog 4 pelgrims. We hebben er nu al 39 gehad en er staan totaal 54 in het boek en dagelijks komen er ook nog wel 2 a 3 aanlopers. Kortom, ik denk dat we wel boven de 70 komen. Nog nooit zoveel gehad. Gelukkig hoeven we niet te klussen, want al met al is dit al heavy genoeg.
Gelukkig hebben we de soep al klaar en de salade ook. Met rijst met groenten en een ui, maken we een Indische maaltijd. De gasten smullen. We hebben ook een Japanner. Of hij mijn nasi zo lekker vindt? Hij hoefde geen tweede keer. De soep, mosterdsoep van kookvocht van linzen viel ook goed in de smaak.
Na de afwas zitten we nog even. We maken ons op voor een tweede dag vendange.