zaterdag 22 april 2017

Spreuk van de dag: NATUURLIJK een dag PUUR

Deze tekst moest ik wel een paar keer goed lezen en op mij in laten werken. Natuurlijk leven en Puur leven valt niet mee. Niet in het gewone leven. Als ik alleen al kijk hoe moeilijk het is om puur te eten. Misschien moeten we onze levenswijze PUUR eten noemen. Want zonder suiker eten dekt natuurlijk niet helemaal de lading. Het gaat om eten zonder toevoegingen. En dat betekent dat heel veel af valt. In het begin natuurlijk best even lastig en wennen. Maar nu bijna na een jaar, wil het prima. Als mensen vragen, maar hoe eten jullie dan, antwoorden we geen suiker. Maar dat is het natuurlijk niet. Het is meer. Want het betekent, zoveel mogelijk eten zonder dat er aan sleuteld is. En misschien is hier het woord Puur Eten op zijn plaats. Dus geen gekocht brood, geen bewerkt vlees, geen bewerkte producten. Ik denk dat we nog niet helemaal Puur genoeg eten. Ik vraag me af bijvoorbeeld hoe puur thee is en hoe puur koffie. En dan denk ik nog helemaal nog niet na over hoe ogenschijnlijk pure producten toch zijn bewerkt. Dus Puur leven valt dus nog niet mee.  
In het gewone leven al lastig. Bovendien wil je je zelf ook niet helemaal buiten je sociale wereld plaatsen. Anders kun je nergens meer een hap buiten je deur eten. Op internet spreken ze van 80/20 of 90/10. Ik denk dat ik thuis zit op 90/10. Als we dan tijdens het eten ontdekken dat in de yoghurt suiker zit, dan eet ik de yoghurt wel op. Ik heb nog meer moeite met verspilling. 
Maar zo onderweg lukt het best aardig. Als er maar een keuken in de herberg is dan kom je een heel eind. Samen met een supermarkt in de buurt dan lukt het wel. We hebben ergens een zak havermout weten te bemachtigen. Eigenlijk wel ideaal. In een desayunos( ontbijtje) in een cafeetje zit sinaasappelsap, soms fris, maar ook wel uit een pak, daar zit vak een croissantje bij, of een tostados met jam.  Eigenlijk zonde van het geld als het alleen om de koffie en de gebakken tostados met boter gaat. Als er in de herberg een magnetron is is een mug een optie. Een geklopt ei met havermout en banaan. Thuis met kaneel en nog wat rozijnen. Is zo gemaakt, voedzaam en ook gewoon lekker. 
We hebben nu plasticzakjes gekocht met een zippertje. Dan kunnen we onderweg ook salades eten. Een hardgekookt ei wil ook altijd. Brood is dan de consessie, maar nu met mais ook geheel verantwoord. 
Het lastige is dat als je op Camino bent zelf geen keukenspullen kun meenemen. Het eigen is een lepel en een vork en meestal kopen we een mes in Spanje, omdat we deze niet de grens over krijgen. We hebben nu een mes gekocht. In een dorpje ergens in een hoekje lang tussen allerlei andere pruttel dit mes. We hadden het niet in de gaten. Maar je snijdt er zo tomaten mee in plakjes. En dat wil dan wat zeggen. Ik durf in de herberg er niet een mee te lopen. Ben bang dat ik per ongeluk iemand een steek geef. Gaat voor mijn gevoel zo dwars door je heen. 
Puur eten, het lukt. Met bananen, sinaasappels, wortels, eieren, kikkererwten, paprika's en yoghurt. 
Prima te doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten