vrijdag 28 april 2017

Spreuk van de dag: "Een rijk leven is een verzameling van kostbare momenten"

Een prachtige spreuk. Wat mooi dat deze ook in het zakje zit. Hij past wel bij mij en bij ons. Rijk kun je misschien zijn met spullen, maar je spullen moet je verzorgen en soms maak je je ook zorgen om je spullen. Op dit moment ligt in de herberg mijn dure slaapzak. Ik ben altijd weer benieuwd of hij er nog ligt als we terug komen, zoals we nu het stadje in zijn gegaan om te eten. Gelukkig hij ligt nog als we thuis komen. Mijn Mini IPad draag ik steeds bij me in mijn heuptas. Ik moet steeds om mijn tas denken. Nu zit mijn portemonnee er ook in, maar toch. 
We hebben jaren gekeken naar een huis buitenaf. Het kwam er maar niet van. Soms vind ik het jammer dat het niet gelukt is.  Maar meestal ben ik nu blij, dat we geen zorgen hebben om een huis en een tuin. Het is nu heerlijk vrij en we kunnen gaan en staan waar we willen. Je hebt geen zorgen om het onderhoud, je hoeft geen tijd te investeren in de tuin. 
Het hebben van spullen lijkt een rijkdom, maar wat een armoede als je er steeds bang voor moet zijn dat een ander jou spullen wil hebben. Het gaat dus om andere dingen. Om ervaringen bijvoorbeeld. Dingen die je beleefd hebt, waar je plezier aan hebt gehad. De Camino is voor ons zo'n rijkdom geworden. De ontmoetingen onderweg, de ervaringen die je daar samen hebt gedeeld. 
Ook de jaren met de kinderen thuis zijn een rijkdom geweest voor ons. De vakanties samen of de feestdagen. Daar kunnen we goed op terug kijken.  Het gaat dus niet om dure zaken, maar rijkdom is datgene waar je plezier aan hebt beleefd of waar je met voldoening op terug kijkt. Zaken die je door doorzettingsvermogen toch hebt bereikt.
Rijkdom zit hem in de kleine dingen die je dag goed maken. Zoals hier met twee Koreaanse jonge mensen, die van hun weinige geld een pak sojamelk kopen en deze genereus delen met ons. Om te vieren dat dit onze laatste avond samen is! Wat een geschenk!
Rijkdom zit in kleine dingen die je onvermoed zo in de schoot vallen. Zoals zo'n mooi zakje met spreuken.Toevoeging: 
Al wandelend hebben we het nog eens over deze spreuk. MijnMaatje geeft aan dat hij zeer gelukkig is met zijn iPhone. Niet zo zeer als bezit, als hebbeding, maar met alles wat hij er mee kan. Foto's maken, filmen, informatie verzamelen, de krant lezen. Hij voelt zich rijk met zijn nieuwe IPhone. Het verschil zit hem erin, dat het niet zozeer om het apparaat gaat. Meer om wat hij er mee kan. Als hij deze zou verliezen, zou dat voor hem een ramp zijn. Maar we zijn in de gelukkige omstandigheid, dat we direct weer een nieuwe zouden kunnen kopen. Het gaat dus niet om het geld wat deze vertegenwoordigd, hoewel het natuurlijk jammer is als je hem kwijt raakt. Het gaat hem meer om dat hij de functie weer zou kunnen gebruiken.

2 opmerkingen:

  1. En mijn vader zei altijd: "het gaat er niet om WAT of hoeveel je hebt, maar met WIE je het deelt!"

    BeantwoordenVerwijderen