donderdag 12 mei 2022

Camino Anders dan anders III Dag 28 Groene bladgroenten

Wat een dagje vandaag! Van de ene ervaring in de andere ervaring. Ontmoetingen en ontdekkingen. We hadden een dagje Leeuwarden op de agenda staan. Op de groene manier ons vervoerd! Met fiets naar Franeker, met trein naar Leeuwarden. Geen gezeur met parkeren en fiets op het dak en zo! Gewoon trein. Thermoskan mee, yoghurtjes mee. In Franeker broodjes en een zak wortels gehaald. Onze brandnetel quiche van gisteren, was zo lekker, dat we deze in een keer hebben op gegeten. Dus er was geen lunch.  Vandaar de broodjes. Met de vega kaas en eieren een lekker lunch! Zonder plan gaan we op pad.

Na het station worden we ontvangen door het groene loof van wandelende bomen. 1000 Bomen worden deze zomer door de stad verplaats op 11 punten. De bomen staan in bakken. Deze worden dus steeds verplaats. Een kunstproject.

Het is een mega drukke dag. Het lijkt wel of iedereen een personeelsfeest heeft. Wat een drukte. We zien liever het groene blad op het ruime platteland. 

Als eerste belanden we in het Fries museum. Altijd leuk. Tentoonstelling over het Franse licht. De  aangekochte Rembrandt "De Vaandeldrager" gezien. Ik wist niet dat het er was. Maar het was een gelukje om dit toevallig te treffen. Kosten €175 miljoen. Dit schilderij gaat allerlei musea langs, want het is gekocht door de regering. Leeuwarden mag als eerste, want de vrouw van Rembrandt Saskia, kwam uit Leeuwarden. Wist ik niet, maar vandaag geleerd. Er was een schoolklas en deze kreeg uitleg! Reuze handig! Ik wist wel dat zijn tweede vrouw Hendrikje Stoffels bij ons uit de buurt kwam. Wist niet precies waar...  Maar dat ze kunstverkoopster was? Ik dacht de huishoudster....Wiki pedia zegt: 

"Hendrickje Stoffels of Hendrickje Jegers (Bredevoort, 1626 – Amsterdam, juli 1663) was dienstbode en kunstverkoopster. Zij was een tijdlang de officiële werkgever van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), vanwege diens financiële problemen. Zij was tevens Rembrandts liefdespartner, de moeder van een van zijn drie dochters (die allen de naam Cornelia droegen) en mogelijk ook een van zijn schildersmodellen."

Ook was er een tentoonstelling hoe we duurzamer met plaatselijk materialen kunnen eten en bonen en wonen. Super interessant!  Fertile Grounds: een nieuwe blik op Friese veenweide met Christien Meindertsma. Heel erg interessant!

Een groot deel van Fryslân bestaat uit veenweidegebied. Veen speelt een essentiële rol in de globale klimaatcrisis, want verspreid over de aarde bevatten de veengebieden twee keer zoveel CO2 als alle bossen tezamen. Ook het VN-milieuprogramma herinnert ons eraan: de draslanden zijn de stille helden van het klimaatprobleem. Ondanks hun ecologische sleutelrol zijn de gebieden in gevaar. Turfwinning, intensieve landbouw en melkveehouderij hebben ervoor gezorgd dat het veen in rap tempo uitdroogt. Dat leidt tot de uitstoot van broeikasgassen en het verlies van biodiversiteit. Volgens klimaatexperts is het opnieuw nat maken van de veenweidegebieden de enige optie voor een duurzame toekomst. 

In het Verzetsmuseum, onderdeel van het Fries museum ging ik opzoek naar de bevrijdingsrokken. Ik was teleurgesteld dat ik ze niet kon vinden. Toen we de jassen aandeden, zag MijnMaatje ze in de hal. 15 verhalen van rokken met foto's! Prachtig. 
Klik hier voor de link voor verhalen.

Bij de Dille en Kamile scoorden we even een puimsteen voor de hakken van MijnMaatje. Is ook goed om de wc te poetsen. Ik kan me er niets bij voorstellen? Zo'n harde steen? Er blijft van het glazuur toch niets over. Maar ook je truien kan je er mee ontpillen! Dat zijn we natuurlijk ook echt nodig, met onze supersonische wandel outfit. Maar goed, als het maar helpt voor de hakken. Volgens mij had mijn moeder zo'n ding om de messen te slijpen, als ik het goed heb. Van de wc, naar messen. Je maakt wat mee!

In de hal zag ik toevallig een folder van een tentoonstelling "Noorderbreedte viert de vrijheid Verhalen die niet verloren mogen gaan" in de Blokhuisport. We hadden geen idee wat we konden verwachten. En zo belanden we in de "bak". Het blijkt een oude gevangenis te zijn. Tot 1988 was er geen sanitair. Gevangenen hadden een emmer in hun cel!  Maar nu is het een broeinest van leuke inspirerende activiteiten. 

DE BLOKHUISPOORT IS EEN CULTUREEL BEDRIJVENCENTRUM DAT GEVESTIGD IS IN HET LEVENDIGE CENTRUM VAN LEEUWARDEN. WAAR VROEGER GEDETINEERDEN ZATEN, WERKEN NU DE CREATIEVE GEESTEN DIE SCHUILGAAN ACHTER DE BEDRIJVEN DIE HIER GEVESTIGD ZIJN. IN EEN INSPIRERENDE OMGEVING WERKEN ROND DE 100 CREATIEVELINGEN APART VAN ELKAAR MAAR OOK VAAK SAMEN.

Klik hier voor de link 

De tentoonstelling Noorderbreedte was aardig. Ieder jaar rond 4 en 5 mei komen er levendige herinneringen aan de bevrijding naar boven bij de bewoners van de Noorder Breedte. Mooie herinneringen, maar ook hartverscheurende momenten, die diepe sporen hebben nagelaten in het levensverhaal van deze mensen. Er is een boek van gemaakt. De foto's zijn levensgroot afgedrukt en hangen in de gangen. 

Mensen zeggen wel eens dat Friezen stug zijn. Dat is onze ervaring niet. Elke gids hier is in voor een praatje en zo belanden we bij een gids, die geen bewakers is geweest, maar een gedetineerde. Een boeiend verhaal van een onschuldig gezeten gevangene. Hij kent de wereld dus van binnen uit. Hij heeft gezeten in Veenhuizen. Of wij dat kenden? Natuurlijk, kennen we dat. Ook gezeten? Dat niet, we hebben we vroeger gezongen met ons koor. Wat een verhaal! 
Het is te veel om op te noemen. Ook nog een verhaal over dat Verzetsmensen  gevangen heeft helpen ontsnappen. "Overval over de Blokhuispoort in Leeuwarden." Klik hier voor de link 

Er is in het gebouw ook een prachtige bied. Daar stuiten we op de "Zaadbibliotheek" toen ik het opzocht op internet kwam ik bij spermabanken. Dat was niet de bedoeling.  Maar ook weer reuze interessant Dit is een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Elke zadenbieblocatie heeft een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners, door tuiniers die hebben geoogst uit hun tuinen. Soms zijn er ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers. Ik heb palmkoolzaad uit Joure geleend, platte peterselie uit Leeuwarden en bieslook uit Joure. Je mag de zaden gratis lenen. Als je zelf zaden hebt dan lever je weer wat in.

Helemaal "munt" van alle indrukken, gaan we weer naar ons groene vervoer, de trein. Met het stalen ros, gaan we pal tegen de wind in naar het tiny hous. In tegenstelling tot gisteren schijnt de zon vredig en uit de stevig wind eten we het toetje buiten. Wat een verschil. 

Ps: Gisteren waren er Franse fietskampeerders met een kind uit Lille. Brrrr.. Ik heb nog nooit zo slecht weer mee gemaakt voor fietskamperen!

Ps: De Gezondheidskalender zegt: Groene bladgroenten verlagen de kans op kanker!  

De groene bomen laan

De vaandeldrager van Rembrandt


Tentoonstelling bevrijdingsrokken

Puimsteen


De Blokhuistoren

Zadenbibliotheek

De zaden



Noorderbreedte



 












Geen opmerkingen:

Een reactie posten