dinsdag 30 april 2024

Dag 27 Camino del Norte Gijón

Op de bank in het hostel  in Gijón zitten we met een deken om. Met de neus bijna tegen de ramen,  om te kijken wanneer de regen stopt! We willen graag de stad nog weer even in! Maar met de poncho’s aan is dat eigenlijk geen optie en zolang de ruitenwissers van de auto  nog zo te keer gaan… Gisteren fantastisch weer, nu regen en ijzig koud! Nu zijn we thuis ook best wat kou gewend. Maar kou, zonder deken( deze vond ik net pas)  of kruik? Brrrrr. 
We hadden geluk vanmorgen, want we hebben de 8 km, die wel 10 km werden,  droog afgelegd! Wel met de regenboog steeds boven ons hoofd! We hadden nog twee stukjes brood met niks van gisteren, meegenomen van het Menu del Dia. Gisteren ook al geen winkel gezien. Rond 9:30 uur hebben we het maar lopend gegeten. Ondanks de grote stad, geen winkel en geen open bar gezien. Rond 10:30 uur waren we aan de playa van Gijón. Weer zo’n mooi uitzicht! Hier gelukkig een bar open en we drinken een koffie americano (zwarte koffie ) en een koffie con leche ( koffie met melk).  We krijgen er een traktatie bij! Ben de naam nu kwijt, maar zodra ik deze weet zal ik dit melden. Als eerste gaan we naar het hostel om te vragen of we de rugzakken alvast mogen stallen! Gelukkig mag dat en niet lang daarna lopen  we vrij daar de stad. Eva en Marie blijken nog in de  stad te zijn en we zoeken ze op! Drinken nog een kop koffie samen. Nog even gezellig! We bekijken de kerk, bekijken ondergrondse kelders van een oud Romaanse bouwwerk, halen een credencial voor Dochterlief en belandden bij toeval in een prachtig huis, een plaza, waar glas en porselein worden getoond wat vroeger hier werd gefabriceerd. Alle deze industrie is helaas nu weg. De tentoonstelling geeft een mooi beeld van deze geschiedenis. 
Als we mensen zonder paraplu zien, gaan we op zoek naar de bushalte. Morgen gaan we Gijón uit met de bus. Het scheelt een uur lopen! We vinden na een half uur de halte! Dan staan we nog een half uur te kijken hoe vaak de bus komt, of hij wel op een feestdag komt( morgen 1 mei) en hoe je moet betalen. Daar gaat het uur voorsprong! Als we de stad nog in willen begint het weer te regenen. We snellen snel naar het koude hostel! 
Van Caminovriendin Diaan kreeg ik vanmorgen ook een appje! “ Of er niet altijd een meer een Menu del Dia is” is haar vraag. Nee, op deze Camino niet altijd! Maar we koken ook liever zelf. Gisteren een menu gehad en gelijk met hartslagvariabiliateit 24. Veel te laag. Was zo blij dat hij tussen de 45 en 50 zat. Te veel zout of misschien de zware route? 
Er zijn nog wel goedkope herbergen. Niet meer voor 5 euro. Maar 10-12 euro lukt het wel. Door de uitbreiding van locaties zijn er mooi frisse herbergen bijgekomen. Deze trekken ook mensen! Niet iedereen houdt ervan om, om 20:00 uur in bed te liggen in de kou op een oncourant matras! Op de vraag of er meer pelgrims zijn? Tja, ik heb nu zo de indruk van niet. Er zijn meer locaties. Dus het verdunt zich ook onderweg. Morgen gaan we naar Avilés, daar zijn 40 bedden. Dat durven we zonder boeken wel aan. De dag erna, maar 2 x 12 bedden. Maar wel veel dure kamers. Dan boeken we toch maar een bed. Voordeel van boeken is dat je ontspannend kunt lopen! Je weet dat er een bed is! Dan neem je meer tijd om te rusten en wat om je heen te bekijken! 
In het koude hostel is een keuken en we hebben zin in soep! Linzensoep. Hadden we zo’n zin in! Wat er precies gebeurde is niet duidelijk, maar volgens mij is het rijstepap met bouillon geworden met af en toe een linz en een wortel en een stuk aardappel! Het mag de pret niet drukken, het is warm, smakelijk en heeeeeel erg voedzaam! Als opgewarmde tonnetjes rollen we verzadigd in bed! 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten