donderdag 4 mei 2023

Dormir entre papel de seda : Slapen tussen vloeipapier

Lezers zullen wel denken, slapen tussen vloeipapier? Echt waar we hadden papieren linnengoed! En ook echt; sliep lekker! De herberg gisteren was in een dorp midden in de grote bosbrand van 2022! We weten nu ook waarom het zo uit de hand liep. De olijfboomgaarden brengen te weinig op en worden verwaarloosd. Ze worden niet meer onderhouden. Er onder begint dan een soort hibiscus te groeien. Door de droogte zijn deze kurkdroog! Dan hoeft er maar iets te gebeuren en het brand als een fakkel. Het gebied is zo groot dat het gewoon niet op te ruimen is. In onze ogen ziet het er prachtig uit nu! Bloemen, groenen struiken, soms bomen die het lijken te redden! Maar als je er uren door heen loopt, vraag je je af hoe het nu met zo’n gebied zal gaan! Er woonden 500 mensen en nu nog 80! Misschien dat de Camino iets opbrengt. Er zijn veel woningen. Maar als zomerhuis ongeschikt! Het is immers in juni tot september door de hitte hier niet te zijn! Misschien een winter huis? 
We kwamen bij een redelijk dorp maar de winkel was nog dicht. We zagen kinderen bij een bushalte om 9.15 uur. Ik kon een gesprekje voeren over school en de schoolbus! Een van moeders vertelde dat de kinderen 60 km verder op een school zitten. Vanavond om 18.00 uur zijn ze er weer! Ze hebben siësta op school.
Een van de kinderen had zijn autootje op de stoep laten staan. De bus zou wegrijden, maar ik kon net op tijd de buschauffeur waarschuwen! Gracias gracias!!
Na het bosbrandgebied kwamen we in een dorpje waar het oudste Jacobus beeld  uit de 11 de eeuw te zien was bij de kerk! We kregen ook een stempel! 
Daarna was de weg saai! Tussen  eindeloze populieren plantages en betonnen waterkanalen. 
We hadden nog een oud stuk brood en wat rijst met kaneel en suiker! Voor rest hadden we niets meer!  De eerste 20 km geen winkel en geen bar! Maar we kunnen wel wat aan! Dus dit komt ook wel goed! 
Rond 13.00 uur zijn we bij de winkel. We slaan in en eten in het kerkportaal ons brood! We kunnen zelfs begrijpen dat er een schoonmaakrooster hangt voor het schoonmaken van de kerk! Leuk! 
Rond 13:30 zijn we in het dorp waar de herberg is. Deze gaat pas open om 14:30 uur! Tja, waar belanden we dan. In een bar met een soort 70 jaren dancing! Er staan nu bedden in. Het oogt allemaal wat groezelige! Mijn lakenzak komt van pas! Idem eigen kussensloop! Voor het eerst deze Camino krijg ik een echt Camino gevoel! Het is er koud!!!!! Ik twijfel of ik zal douchen. Ik houd niet van kou en blijf liever vies dan douchen in een twijfelachtige douche! Het water blijkt warm. Van de douche ren ik terug naar de slaapzaal. Gehuld in mijn winterlegging en thermohemd met jas zit ik me te koesteren in de zon! Heerlijk! Wat een verademing na al die warme dagen! 

Klik hier voor de film;






Geen opmerkingen:

Een reactie posten