zondag 21 mei 2023

Hogar : Naar huis

Hier houd ik zo von! Desayuno in de Menor. Sommige mensen noemen de Menor een psychiatrisch ziekenhuis! Zo ziet het er wel uit. Het is denk ik een oude kostschool, die zonder dat het verbouwd is, nu een pelgrims onderkomen is! Maar let wel: dit jaar nieuwe douches! Dat was ook wel nodig denk ik want de vorige dateerden vanuit de 30 jaren vorige eeuw! 
Maar goed! Het ontbijt in de Menor is een feestje! Allerlei nationaliteiten. Opgetogen pelgrims, omdat ze het gehaald hebben! Zenuwachtig pelgrims, omdat ze hier nog een keer beginnen! Gestrest groepsleiding, omdat ze niet vooruit te krijgen slaafse jongeren in strak bewind goed door de 100 km heen moeten loodsen. Fietsers die door de eetzaal de fiets uit de kelder naar buiten rijden! Alles hufterproof. Zie foto afstandsbediening! Het lawaai van de wasmachines die in dezelfde ruimte staan! De vrouwen van het winkeltje die de vrijgekomen plaatsen aan tafel met een sterk ruikend schoonmaak goedje direct poetsen. 
Een groep van wel 50 Poolse pelgrims, waarvan ik geen idee heb of ze aankomen of juist nog gaan,  bevolken in blauwe flacesjacks de gamgen. De Menor was vol en de Polen hebben in de gang geslapen. Maar ondanks alles: om 22.00 uur was alles stil!!!!
Sommige mensen vinden het hier vreselijk! Ik krijg hier energie van! 
Het winkeltje in de eetzaal van de Menor wordt bestierd door 2 Spaanse vrouwen. De een is zo’n vrolijk energiek mens. Haar energie vult de hele ruimte en volgens mij trekt dit iedereen steeds naar de eetzaal.  Mensen koken zelf havermout. Blijkt universeel te zijn, evenals scrambled egg’s maar de chocolade croissants mega gaan hier ook als de beruchte warme broodjes over de toonbank! 
Vandaag vertrekken we om 11.30 uur vanaf de het plein voor de kathedraal wandelend naar het vliegveld! We ontmoeten daar ook nog Rita. Ook zo’n lopend voorbeeld van positiviteit! Heeft kanker gehad, draagt een zware compressie legging! Lacht en is vrolijk!!ik heb zelden iemand van 80 zo vaak horen schateren van de lach! Wat een mens! Spreekt Duits en een mondje Spaans! Is nu 8 weken op reis! Boekt geen herberg, gaat gewoon! Is ze na een dag of 10 weer een oedeem  verpleegkundige nodig, vind ze die!  Zorgt ze dat ze een paar behandelingen krijgt! Vindt een kapper, vindt een schoenmaker! Alles met een lach! Ze heeft pas volgende week vrijdag een vlucht naar huis! Grijpt de kans aan om nog de Camino Ingles te lopen! “Wat ben ik toch een bofferd” , zegt ze steeds! Heeft vanmorgen ontdekt dat ze foto’s van haar telefoon als een soort filmpje kan afspelen! Is er als een kind  zo blij mee!! Ook Tine, waar we dagen mee hebben gelopen is zo’n positief blijmoedig mens! Deze mensen verspreiden zo’n positieve energie! Kan  met zo’n blijdschap vertellen over al haar fietstochten en haar wandeltocht naar Rome! Zegt bij alles” Je kan er om zeuren of dingen nemen zo als ze zijn!” Wat een topvrouwen! 
Als we vertrekken van het plein krijgen we zomaar een  roos van iemand! Voor je Camino! De roos ligt onder de vliegtuigstoel. Kwam zo door de douane! Een prachtige rode roos!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten